Terug naar het overzicht

Dealteam Samenstellen

Ieder jaar begint een golf van enthousiaste starters aan hun eigen ondernemingsavontuur, terwijl talloze ervaren managers dromen van het starten van een eigen bedrijf. Deze gedreven individuen staan bekend als "management buy-in kandidaten" (MBI-kandidaten). In een reeks van tien artikelen streeft Bedrijventekoop ernaar om waardevolle tips en inzichten te delen voor deze MBI-kandidaten, allen gericht op het verwezenlijken van hun droom van zelfstandig ondernemerschap.

De meeste ondernemers hebben nog geen ervaring met het overnemen van bedrijven. Een bedrijfsovername is geen alledaagse aangelegenheid, en in tegenstelling tot veel andere zaken, biedt het geen tweede kans bij mislukking. Het is een complex spel met zijn eigen regels. Ervaren adviseurs zijn van onschatbare waarde doordat zij hun specialisaties kunnen inzetten, allemaal met één gemeenschappelijk doel voor ogen.

Het aankoopproces van een bedrijf omvat een reeks activiteiten die nooit volledig door slechts één adviseur kunnen worden uitgevoerd. Enkele veelvoorkomende taken zijn onder andere:
- Evaluatie van de huidige bedrijfsstructuur;
- Waardebepaling (opstellen van een ondernemingsplan);
- Onderhandelingen;
- Gedegen boekenonderzoek uitvoeren;
- Verkrijgen van financiering;
- Opstellen van overnamedocumenten.

Deze taken worden uitgevoerd door verschillende adviseurs die samen een 'dealteam' vormen. Dit multidisciplinaire team vereist de unieke expertise van elk lid om het best mogelijke resultaat te behalen.

Het is belangrijk te beseffen dat niet alleen u, maar ook de verkopende partij een dealteam zal hebben. Hieronder vindt u een lijst van adviseurs die doorgaans deel uitmaken van dit team, elk met hun specifieke rol:
- Overnameadviseur
- Accountant (fiscalist) / Bedrijfsrevisor
- Jurist / advocaat
- Bank

In ons volgende blogbericht gaan we dieper in op de individuele rollen binnen het proces van bedrijfsoverdracht.