Bedrijf over te nemen

Bedrijf over te nemen via Bedrijventekoop.be

 
Ben je op zoek naar een bedrijf om over te nemen? Dan ben je bij Bedrijventekoop.be aan het juiste adres. Op ons platform verschijnen dagelijks nieuwe ondernemingen ter overname. Zo kan je eenvoudig een bedrijf zoeken om over te nemen. Als potentiële koper heb je de mogelijkheid om via onze website een zoekprofiel te plaatsen. Op die manier kunnen ondernemers die hun bedrijf verkopen op jouw zoekprofiel reageren.
 
Maar, waaraan moet je denken wanneer je een bedrijf zoekt over te nemen? Onze klanten geven aan dat deze tips essentieel zijn in de weg om een bedrijf over te nemen:
  1. Een grondige voorbereiding;
  2. Een gedetailleerde selectie van welk bedrijf je zoekt over te nemen;
  3. Een waardebepaling van potentiële ondernemingen om over te nemen;
  4. Een adviseur om je bij te staan tijdens je zoektocht en de onderhandelingen.

Bereid je voor

Bekijk wat je exact met de bedrijfsovername wil bereiken. Wat voor soort bedrijf zoek je om over te nemen? Over welke financiële middelen beschik je om het over te nemen? Verdiep je daarna in de stappen die komen kijken bij het overnemen van een bedrijf. Via de blog van Bedrijventekoop.be vind je verschillende artikels over het proces van bedrijfsovername. 

10 Stappen om een bedrijf over te nemen
Bedrijf kopen Bedrijventekoop.nl

Maak een gerichte selectie en leg het eerste contact

Het is aangeraden om een afgelijnd zoekprofiel op te stellen waneer je een bedrijf zoekt om over te nemen. Zo dwing je jezelf om kritisch te kijken naar de doelen die je hebt om een bedrijf over te nemen. Enkele belangrijke categorieën zijn:
  • sector en activiteiten;
  • omvang van het bedrijf;
  • levensfase;
  • bedrijfscultuur en personeel;
  • financierings- en organisatiestructuur;
  • positie van directeur en aandeelhouders;
  • regio;
  • overnamesom.
Selecteer bedrijven om over te nemen
Bedrijfsovernameadviseur Bedrijventekoop.nl

Daarna kan je dit zoekprofiel beginnen uitzetten. Zo kan je het zoekprofiel plaatsen op Bedrijventekoop.be. Je kan er ook voor kiezen om de hulp van een specialist in te schakelen. Een specialist kan in jouw naam op zoek gaan naar een geschikt bedrijf om over te nemen. Dankzij hun netwerk hebben zij vaak de juiste basis om te spreken met een onderneming. Een eerste kennismaking kan je dan zelf aangaan. Het is zeker een goed idee om voor dit gesprek bij een specialist ten rade te gaan om de voorwaarden en condities te overlopen.

Ga onderhandelen en ontwerp een overeenkomst

Het kan interessant zijn om de waarde van de onderneming om over te nemen te bepalen vooraleer de onderhandelingen starten. Dit kan je doen aan de hand van een waardebepaling. Op basis hiervan breng je dan ook meteen de financiële situatie van het bedrijf in kaart en de overnamesom. Wanneer je tijdens de onderhandelingen tot een overeenkomst komt, kan je deze door een specialist laten vastleggen in een intentieovereenkomst. Deze is meestal de basis voor de uiteindelijke koopovereenkomst. Voor je dit alles ondertekent, beding je best een voorbeheid van financiering, zodat je eerst zelf kan nagaan of je het geheel kan financieren.

Bedrijf verkopen

Rond af en implementeer

Heb je een overeenkomst bereikt en kan je het geheel financieren? Dan kan je de koopovereenkomst ondertekenen en ben je klaar om het bedrijf daadwerkelijk over te nemen.

Maak zeker een realistisch toekomstplan. Wij raden aan om zo'n plan al klaar te hebben voor de overname. Op die manier ben je goed voorbereid tijdens de eerste maanden na de overname. Mocht je met de verkoper een overdrachtsperiode aangegaan zijn voor een soepele overdracht, maak daar gebruik van en werk je maximaal in zodat je weet wat je moet doen als je er alleen voor staat.

Waardebepaling bedrijf Bedrijventekoop.nl

Wil je op de hoogte blijven van ons actuele aanbod?

  • Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief, waarin wekelijks het nieuwste aanbod voorbij komt!
  • Volg ons dan op TwitterFacebook of LinkedIn!
  • Meld je hier aan voor de zoekservice en ontvang als eerste bericht wanneer een profiel geplaatst wordt!
  • Plaats hier uw zoekprofiel!

Nieuwsbrief

Blijf gratis wekelijks op de hoogte van ons nieuwste aanbod in bedrijven.

Schrijf je hier in

Zoekservice

Wil je als eerste op de hoogte blijven van bedrijven die aan jou wensen voldoen? Meld je dan aan voor onze zoekservice.

Meld je hier aan

Aankoopadvertentie

Ga actief op zoek naar bedrijven om over te nemen door het plaatsen van een aankoopadvertentie.

Bekijk hier de mogelijkheden

Welk type koper ben je?

Wanneer je een bedrijf zoekt over te nemen, zijn er verschillende typen kopers te onderscheiden. Deze zijn te verdelen in interne partijen en externe partijen. Interne partijen zijn kopers die een bedrijf zoeken over te nemen binnen hun familie of waar ze reeds werkzaam zijn:
  • Familieopvolging: het bedrijf overnemen binnen de eigen familie.
  • Management Buy-out (MBO): bij een MBO koop je (een gedeelte van) het bedrijf waar je als medewerker of manager actief bent.
Externe partijen die een bedrijf zoeken over te nemen:
  • Management Buy-In (MBI): hierbij wordt het bedrijf (gedeeltelijk) overgenomen door een individuele partij die buiten het bedrijf staat. Je gaat dus een bedrijf overnemen als individu en niet als bedrijf. Of je een startende of reeds ervaren ondernemer bent, maakt hierbij niet uit.
  • Strategische overname:hierbij koop je als bedrijf een ander bedrijf. Dit kan bijvoorbeeld het bedrijf van een concurrent zijn, maar ook een bedrijf in een markt die jij wilt betreden.
  • Investeerder: hier neem je (een gedeelte van) de onderneming over, meestal door het overnemen van aandelen van het bedrijf.

 

Transactievorm bij het kopen van een bedrijf

Wanneer het bedrijf dat je wilt kopen een eenmanszaak is, dan is er maar één mogelijke transactievorm, namelijk de activa-passivatransactie. Bij een BV heb je de keuze uit een tweetal opties, namelijk:
  • Activa-passivatransactie: hier koop je (een gedeelte van) de losse bezittingen (activa) en eventueel de schulden (passiva) van het bedrijf. Wanneer de over te nemen onderneming een BV betreft, wordt niet de BV zélf gekocht, maar alleen (een aantal van) de bezittingen en schulden. Na de aankoop blijft de overnamesom (plus eventueel niet overgedragen activa en/ of passiva) achter in de BV, waarvan de aandelen nog in handen zijn van de verkopende ondernemer.
  • Aandelentransactie: hier blijft de BV eigenaar van de bezittingen en schulden. In dit geval word jij als koper de nieuwe eigenaar van de BV. Het verkoopproces verloopt in principe een stuk eenvoudiger. De aandelen worden gewaardeerd, betaald en overgedragen. Hierbij zijn alle vennootschappelijke aspecten inbegrepen bij de verkoop van de aandelen.

Financiering om een bedrijf over te nemen

Wanneer je een bedrijf zoekt over te nemen, is de financiering regelmatig een struikelblok bij een bedrijfsovername. Kopers hebben vaak niet het benodigde eigen vermogen om een bedrijf over te nemen en zijn dan aangewezen op externe financieringsbronnen. Dit betekent echter niet dat je dan geen eigen vermogen nodig hebt. Er zal namelijk altijd een gedeelte eigen inbreng of andere vorm van persoonlijk commitment benodigd zijn om de overname te laten slagen. Houd hier dus rekening mee wanneer je van plan bent een onderneming te kopen. In principe zijn er een aantal financieringsvormen te onderscheiden:
  • Eigen vermogen
  • Bancair krediet
  • Participatiemaatschappijen: Het doel hiervan is samen met de ondernemer(s) de waarde van de onderneming te verhogen. Een voordeel van het betrekken van een participatiemaatschappij is dat banken eerder bereid zijn om vreemd vermogen te verschaffen.
Daarnaast kan ook de verkoper een rol spelen bij de financiering. Er bestaan een aantal mogelijkheden, waarbij de verkoper meewerkt aan de financiering van zijn bedrijf. 
  • Achtergestelde lening: In dit geval laat de verkoper een gedeelte van de koopsom achter in de onderneming in de vorm van een lening.
  • Earn-out: Wanneer jij als koper over te weinig financiële middelen beschikt kan gekozen worden voor een earn-out constructie. Bij deze constructie wordt de koopsom laag gehouden, maar deze kan oplopen door vooraf bepaalde afspraken op basis van resultaten, zoals bijvoorbeeld een bepaald percentage van de winst over de eerste drie jaar na overname. In dit geval zal een verkoper wat meer betrokken willen blijven bij zijn onderneming om te zorgen dat de afgesproken resultaten behaald worden.