Terug naar het overzicht

Zelf starten of overname?

Elk jaar starten duizenden mensen enthousiast met een eigen bedrijf en zijn er vele ervaren managers die met een eigen bedrijf willen starten. We noemen deze personen “management buy-in kandidaten” (MBI-kandidaten). In deze tiendelige reeks wil Bedrijventekoop handige tips en tricks verschaffen voor MBI-kandidaten.
 
In ons vorig blogbericht gingen we dieper in op het ondernemerschap an sich. Heeft u vastgesteld dat u een ondernemer bent, dan kan u beslissen om hetzij zelf een  onderneming te starten (al dan niet met partners) of een bestaand bedrijf over te nemen (al dan niet met partners).
 
Een management-buy-in ondernemer heeft veelal persoonlijke motieven om tot ondernemerschap over te gaan, zoals eigen baas, onafhankelijk willen zijn, commerciële kansen zien en deze willen ontwikkelen, niet tevreden zijn met de huidige werksituatie of andere financiële motieven.
 
Een overname biedt ten opzichte van het starten van een eigen bedrijf heel wat voordelen op vlak van volgende gebieden:
 • Klanten. Het bestaand klantenbestand zorgt onmiddellijk voor kasstromen en dus aflossingscapaciteit waardoor de onderneming veel sterker staat ten overstaande van banken.
 • Leveranciers. Middels een uitgebouwd netwerk van betrouwbare leveranciers beschikt de MBI kandidaat over betere condities (zoals kortingen en betalingscondities) in vergelijking met een starter.
 • Personeel. De vorige eigenaar heeft een ervaren team samengesteld dat operationeel op elkaar is ingespeeld. De directe en indirecte werving- en selectiekosten zullen aanzienlijk lager liggen bij een MBI dan bij een starter.
 • Infrastructuur. Een bestaande onderneming beschikt reeds over een infrastructuur om haar operationele activiteiten uit te voeren. Zaken zoals bijvoorbeeld managementinformatie, marketing en personeelsbezetting.
 • Opstartfouten. Door een onderneming over te nemen vermijdt men  de  kinderziekten die starters veelal dienen te doorlopen.
 • Kennis. De MBI-kandidaat kan tevens rekenen op een professionele kennisoverdracht van de vorige eigenaar/zaakvoerder.
 • Tot slot is het niet onbelangrijk dat, in tegenstelling tot een starter, bij een overname de bestaande activiteiten reeds de nodige kasstromen genereren zodat de nieuwe eigenaar zichzelf ook direct een loon kan uitbetalen.
Oogpunt verkoper:
Een MBI kan niet alleen zeer interessant zijn voor de kandidaat-koper, ook voor een over te nemen onderneming kan dit soort kandidaat zeer interessant zijn indien zich volgende situaties voordoen:
 • Geen interne bedrijfsopvolging binnen de onderneming of familie;
 • Behoefte aan nieuwe elan, marktbewerking of innovatie;
 • Inbreng van nieuwe ervaringen en kennis door de MBI-kandidaat.
 • Groeipotentieel dat huidige eigenaar/zaakvoerder niet meer kan opbrengen.
Er zijn natuurlijk ook nadelen. De MBI-kandidaat dient de verkoper een prijs voor de aandelen of handelsfonds te betalen. Een starter kan ook veel sneller en flexibeler reageren op snel wijzigende marktomstandigheden.
 
De keuze voor een startup of een overname zal van veel factoren afhangen, zowel persoonlijke voorkeuren, type bedrijf en marktomstandigheden.
Lees onze vorige blogs in deze reeks:
 
 1. Kopen: bewustwording of oriëntatie