Bedrijf overnemen

Een bedrijf overnemen via Bedrijventekoop.be

 
Wil je een bedrijf overnemen? Dan ben je bij Bedrijventekoop.be aan het juiste adres. Dagelijks worden nieuwe ondernemingen op ons platform ter overname aangeboden. Zo kan je ook via onze website zelf een bedrijf zoeken om over te nemen. Als koper kan je een zoekprofiel plaatsen zodat ondernemers die hun bedrijf wensen te verkopen op jouw zoekprofiel kunnen reageren.
 
Waar moet je aan denken als je een onderneming wil overnemen? Hieronder geven we een aantal tips die je kunnen helpen bij het overnemen van een bedrijf:
  1. Bereid je grondig voor;
  2. Maak een gedetailleerde selectie van welk bedrijf je over wil nemen;
  3. Doe een waardebepaling van potentiële ondernemingen om over te nemen;
  4. Schakel tijdig een adviseur in.
 

Voorbereiding

Maak voor jezelf helder wat je met de bedrijfsovername wil bereiken. Ga hierbij na wat voor soort zaak je wil overnemen. Een cruciaal punt in deze voorbereiding is het in kaart brengen van je financiële mogelijkheden. Verdiep je voorts in de stappen die komen kijken bij het overnemen van een bedrijf. Bedrijventekoop.be biedt via de blog verschillende berichten aan over het proces van bedrijfsovername. 
 

Selectie en benadering

Als je een bedrijf wil overnemen, dien je een afgelijnd zoekprofiel op te stellen. Hierbij dwing je jezelf kritisch te kijken naar de wensen die je hebt bij het overnemen van een bedrijf. Denk hierbij aan zaken als:
  • sector;
  • omvang van het bedrijf;
  • activiteiten;
  • levensfase;
  • organisatiestructuur;
  • bedrijfscultuur;
  • financieringsstructuur;
  • positie van directeur en aandeelhouders;
  • personeel;
  • regio;
  • overnamesom.
Vervolgens ga je bepalen waar je dit zoekprofiel gaat uitzetten. Je kan het zoekprofiel plaatsen op Bedrijventekoop.be of je kan de hulp van een specialist inschakelen. Een specialist kan voor jou op zoek gaan naar een passende onderneming om over te nemen. Dankzij hun netwerk hebben zij vaak de juiste basis om te spreken met een bedrijf. De eerste kennismaking met de mogelijke verkoper van het bedrijf kan je dan zelf aangaan. Indien je zo ver bent dat je gaat spreken over voorwaarden en condities, is het zeker aan te raden een specialist hierbij te betrekken.
 

Onderhandelen en overeenkomst

Alvorens je kan starten met onderhandelen over de overname van het bedrijf, kan je een waardebepaling  laten uitvoeren om tot de waarde van de onderneming te komen. Je hebt dan ook meteen een beeld van de financiële situatie en het bedrag dat jij in zou moeten brengen voor de overname van het bedrijf. Komen de onderhandelingen tot een punt dat jullie een overeenkomst bereiken, laat deze dan door een specialist vastleggen in een intentieovereenkomst. Deze overeenkomst is vaak de basis voor de uiteindelijke koopovereenkomst voor de bedrijfsovername. Beding een financieringsvoorbehoud zodat je wel eerst na kan gaan of het geheel te financieren is voordat je jezelf vastzet.
 

Afronding en implementatie

Bereik je een overeenstemming en krijg je de financiering van het geheel rond? Dan kan de koopovereenkomst getekend worden en kan je daadwerkelijk het bedrijf overnemen. Maak zeker een realistisch toekomstplan. Het is raadzaam dit plan al klaar te hebben voordat je het bedrijf daadwerkelijk gaat overnemen, zodat je goed voorbereid de eerste 200 dagen na bedrijfsovername doorkomt. Mocht je met de verkoper een overdrachtsperiode aangegaan zijn voor een soepele overdracht, maak daar gebruik van en werk je maximaal in zodat je weet wat je moet doen als je er alleen voor staat.

Interesse?

Kom nu in contact met de juiste partij om een bedrijf over te nemen

Plaats advertentie