Terug naar het overzicht

Financiering van de onderneming bij overname

financiering .be

 

Financieel doe het zelven

Doe het gewoon zelf: investeer in uzelf vanaf het begin. Als u een droom hebt om ooit een eigen bedrijf te hebben, begin nu dan al met sparen met het geld van uw huidige baan. U kunt ook overuren gaan maken, wat (vaak) meer verdient. Stel uzelf een doel en werk er door de jaren heen naartoe. Op deze manier valt er vaak toch wel een aardig centje te verdienen en hoeft u niet ergens anders financiering te gaan zoeken.

Een bijbaantje

U kunt natuurlijk ook gewoon een tweede inkomstenbron zoeken, zoals een deeltijd baan of het verhuur van een kamer. Op deze manier kunt wel al beginnen met het bedrijf, terwijl u daarnaast nog steeds een vaste bron van inkomsten hebt. Dit is echter niet zo verstandig wanneer u met uw voltijd baan al moeite hebt om rond te komen, aangezien u met een deeltijd baan waarschijnlijk nog minder verdient. Wanneer u deze ‘salarisvermindering’ wel kunt hebben, is het een goede optie, omdat u wel al meteen kunt beginnen met uw nieuwe bedrijf en geen schulden hebt.

Kopen op lening

Een andere manier om uzelf het kopen van een bedrijf te kunnen veroorloven, is om een bedrijf te kopen op lening. U koopt dan een bedrijf en betaalt de aankoopprijs in verschillende termijnen, die u aanpast op uw salaris. Zo hoeft u niet in een keer al het geld bij elkaar te hebben en kunt wel overgaan tot het kopen. U dient wel een aanbetaling te doen bij het kopen, de rest van het bedrag kunt u dan later nog betalen. Overleg dit wel goed met de verkoper en zorg dat alle details duidelijk zijn bij beide partijen. Het moet natuurlijk niet zo zijn dat de verkoper er op het laatste moment pas achter komt hoe het allemaal in elkaar zit en daardoor zijn bedrijf niet meer wil verkopen. Bij de deal wordt een contract opgesteld met behulp van een advocaat, wat ondertekend moet worden door de koper en de verkoper.

Familie en vrienden

Het zal misschien niet fijn zijn dat u steeds het gevoel hebt iemand nog geld te moeten geven, maar dit zijn vaak wel de eerste mensen waarmee u het hebt over het beginnen of kopen van een bedrijf. En daarbij komt ook dat ze waarschijnlijk niet zo moeilijk zullen doen over terugbetaalplannen en rentes. Zij zullen namelijk meer vertrouwen in u hebben, aangezien ze u beter kennen dan een bank. Dit betekent niet dat u zomaar alles kunt doen met dit geleende geld zonder u te hoeven verantwoorden. Nee, het is wel aan te raden om toch iets van een planning te laten zien, zodat uw vrienden en familie er zich iets gemakkelijker bij zullen voelen.

Peer-to-peer lenen

Bij peer-to-peer lenen lenen kleine groepjes bedrijven elkaar geld om er later winst aan te kunnen hebben. In principe is het hetzelfde als elke andere persoonlijke lening, alleen dan niet bij een bank. Echter is het risico voor degenen die het geld uitlenen groter, omdat zij geen zekerheid hebben. Een bank heeft wel zekerheid dat het geld terug komt, bijvoorbeeld door middel van onderpand. Er wordt dus waarschijnlijk wel een grotere beloning gevraagd, maar daar staat tegenover dat het risico aan uw kant wel helemaal verdwenen is. Vaak worden dit soort leningen online afgesloten. Zo zijn er verschillende websites die fungeren als een verbindingplatform voor mensen die zo’n soort lening zoeken en mensen die de gok willen wagen en eventueel wel een lening willen afsluiten. ◾Wilt u weten wat uw bedrijf waard is, doe dan een gratis waardebepaling, klik hier. ◾Wilt u uw bedrijf verkopen of juist een bedrijf kopen, plaats nu een profiel op Bedrijventekoop.be, klik hier. ◾Wilt u op de hoogte blijven van het laatste aanbod van profiel, meld u dan nu gratis aan voor onze nieuwsbrief, klik hier.