Terug naar het overzicht

Neem nu de eerste stappen om je bedrijf te verkopen

Is het een goed idee om in tijden van crisis je voorgenomen verkoopplannen door te zetten? Zeker. Je moet bedenken dat de doorlooptijd van het zoeken en vinden van de juiste kandidaat tot en met de handtekening onder de koopovereenkomst maanden in beslag kan nemen. Gebruik deze tijd nuttig om de juiste voorbereidingen te treffen, zodat de gesprekken met potentiële kandidaten kunnen plaatsnemen na de crisis.
 
Besluit tot verkoop is genomen
 
Je hebt het besluit genomen om tot verkoop van je onderneming over te gaan. De waarde is vastgesteld door je accountant, je adviseur of door middel van een waarderingstool. Welke stappen ga je nu ondernemen? 
  • Maak duidelijk wie de beste koper voor jouw bedrijf zal zijn. Is dat een strategische koper zoals een concurrent of een leverancier of juist een personeelslid die een MBO wil doen, of een ondernemer die van buiten de onderneming komt (MBI). Maak indien mogelijk een zogenaamde shortlist van potentiële kandidaten.
  • Stel een informatiememorandum op. In dit memorandum geef je kort de ins en outs van je bedrijf weer. Omschrijf de activiteiten, het klantenbestand, kansen en bedreigingen, financiële gegevens en onderbouw de vraagprijs.
  • Na het opstellen van dit document is het eenvoudiger een profiel te plaatsen op een overnameplatform zoals Bedrijventekoop.be.
 
Bedrijventekoop.be
 
Indien je een profiel op Bedrijventekoop.be plaatst, volg je eenvoudig de stappen. Het profiel wordt ten allen tijde anoniem geplaatst op onze website. Je ontvangt van ons een geheimhoudingsovereenkomst die je kan sturen naar kandidaten die reageren op je profiel. Indien je dit liever aan Bedrijventekoop.be over laat, kan dat. Zo ook kunnen wij de shortlist die je opgesteld hebt benaderen en na ondertekening het informatiememorandum toesturen. Je blijft zelf actief met ondernemen en pas op het moment dat iemand echt interesse heeft, ga je met deze kandidaten in gesprek. Doorgaans gaan hier een aantal weken overheen.
 
Onderhandelingen
 
Op het moment dat blijkt dat potentiele kandidaten graag met je aan tafel gaan is het hopelijk weer mogelijk om fysieke gesprekken met elkaar aan te gaan. Denk hierbij aan de expertise van een overnameadviseur. Je kan in een overnametraject veel zaken zelf regelen. Echter, op een bepaald moment is het raadzaam een adviseur in te schakelen om je bij te staan in bijvoorbeeld de onderhandelingsgesprekken. Wij verwijzen je graag door naar een geschikte adviseur.
 
 
“There’s no time like the present” 
 
Kortom, we kunnen deze weken nuttig gebruiken om het proces van bedrijfsoverdracht op een positieve manier te beginnen. Bedrijventekoop.be staat je hier graag in bij. Neem contact met ons op voor meer informatie.