Terug naar het overzicht

Goodwill, wat is het en wat betekent het voor jou?

‘Goodwill’ is een begrip dat vaak voorbij komt bij een bedrijfsovername, maar wat is het nu eigenlijk? Veel mensen weten niet wat het begrip goodwill precies inhoudt en gebruiken het woord dan ook vaak verkeerd. Heel moeilijk is het niet. Goodwill is het bedrag dat boven de waarde van het eigen vermogen wordt betaald voor (een deel van) het bedrijf. That’s it.

Hoe kun je de waarde van de goodwill bepalen?

Achteraf is het makkelijk te zeggen wat de goodwill is, omdat het slechts het verschil is tussen de van tevoren geschatte marktwaarde van het bedrijf en het betaalde bedrag. Maar hoe komt dat verschil tot stand? Waarom is de goodwill van het ene bedrijf zoveel groter dat van het andere bedrijf? Dit is een beetje ingewikkeld, omdat het grotendeels subjectief bepaald wordt. Als eerste moet de marktwaarde van het eigen vermogen bepaald worden. Je trekt hier de boekwaarde van het eigen vermogen volgens de jaarrekening van af. Wat dan overblijft is min of meer de goodwill.

Wat betekent de goodwill voor de bedrijfswaarde?

Concreet zegt het eigenlijk niets over de waarde van het bedrijf. Het geeft alleen aan dat er een verschil zit tussen de boekwaarde van het eigen vermogen en de marktwaarde van het eigen vermogen.
 
Stel: Je hebt een auto. Deze heb je 5 jaar geleden gekocht voor 10.000 euro. Nu is de waarde van de auto gedaald tot 3.000 euro. Als je het voor elkaar krijgt de auto toch voor 4.000 euro te verkopen, heb je 1.000 euro goodwill gekregen. Misschien ben je echter zo zuinig geweest op de auto dat de waarde wel geschat had kunnen worden op 5.000 euro. In dat geval ben je er toch echt op achteruit gegaan, omdat je de auto dus voor 1.000 euro onder de waarde hebt verkocht. Het resultaat valt dus negatief uit en wordt dan badwill genoemd. Hetzelfde geldt voor een bedrijf.
 
Als iemand het bedrijf koopt voor een hogere prijs dan het volgens de boekhouding waard is, omdat het bijvoorbeeld zo’n goede positie heeft in de markt of een goede reputatie heeft, is dat verschil de goodwill. Het is niet zo dat de boekwaarde en de door jou berekende goodwill samen automatisch de marktwaarde zijn. De factoren die de goodwill bepalen, kunnen namelijk voor de ene persoon belangrijker zijn dan voor de ander. Omdat de goodwill bepaald wordt door subjectieve factoren, zegt het dus niet zo veel over wat je krijgt als je het bedrijf gaat verkopen. Het is maar wat iemand ervoor geeft.