Zaak over te nemen
Zaak over te nemen via Bedrijventekoop.be
- Zorg voor een goede voorbereiding;
- Denk na over welke specifieke zaak je wil overnemen;
- Doe een waardebepaling van mogelijk zaken om over te nemen;
- Schakel tijdig de hulp van een adviseur in.
Een goede voorbereiding is een goede start

Maak voor jezelf de volgende bedenkingen: Wat wil je met de bedrijfsovername bereiken? Wat voor soort zaak wil je overnemen? Welke financiële mogelijkheden heb je? Heb je dit alles op een rijtje?
Verdiep je dan in de verschillende stappen die komen kijken bij het overnemen van een zaak. Bedrijventekoop.be biedt via de blog verschillende artikels aan over bedrijfsovername.
De juiste selectie en benadering

- sector en activiteiten;
- omvang en levensfase van het bedrijf;
- organisatie- en bedrijfsstructuur;
- financieringsstructuur en overnamesom;
- positie van directeur en aandeelhouders;
- personeel en regio.
Nu je een gericht zoekprofiel hebt, kan je dit gaan uitzetten. Je kan je profiel plaatsen op Bedrijventekoop.be of de hulp van een specialist inschakelen. Deze gaat voor jou op zoek naar een passende zaak om over te nemen. Ze beschikken over een netwerk waardoor ze de juiste basis hebben om te spreken met een onderneming. Hierna kan je de eerste kennismaking zelf aangaan.
Tijd om te onderhandelen

Wanneer je een zaak vindt die je graag wil overnemen, is het interessant om een waardebepaling te laten uitvoeren om tot de waarde van de zaak te komen. Je hebt niet alleen een beeld van de financiële situatie, maar ook een idee van het bedrag dat je zou moeten neerleggen.
Als je tijdens de onderhandelingen tot een punt van overeenkomst komt, kan je deze door een specialist laten vastleggen in een intentieovereenkomst. Deze is vaak een basis voor de uiteindelijke koopovereenkomst.
Last but not least, de afronding en implementatie

Bereik je een overeenstemming en krijg je de financiering rond? Dan kunnen jullie de koopovereenkomst ondertekenen en kan je de zaak overnemen.
Denk zeker na over een realistisch toekomstplan om zo goed voorbereid te zijn tijdens de eerste maanden van de bedrijfsovername.
Wat voor type koper ben je?
- Familieopvolging: een zaak overnemen binnen de eigen familie.
- Management Buy-out (MBO): bij een MBO koop je (een gedeelte van) de zaak waar je als medewerker of manager actief bent.
- Management Buy-In (MBI): hierbij wordt de zaak (gedeeltelijk) overgenomen door een individuele partij die buiten het bedrijf staat. Je gaat dus een bedrijf overnemen als individu en niet als bedrijf. Of je een startende of reeds ervaren ondernemer bent, maakt hierbij niet uit.
- Strategische overname:hierbij koop je als zaak een andere zaak. Dit kan bijvoorbeeld het bedrijf van een concurrent zijn, maar ook een bedrijf in een markt die jij wilt betreden.
- Investeerder: hier neem je (een gedeelte van) de onderneming over, meestal door het overnemen van aandelen van de zaak.
Transactievorm bij het overnemen van een zaak
- Activa-passivatransactie: hier koop je (een gedeelte van) de losse bezittingen (activa) en eventueel de schulden (passiva) van het bedrijf. Wanneer de over te nemen onderneming een BV betreft, wordt niet de BV zélf gekocht, maar alleen (een aantal van) de bezittingen en schulden. Na de aankoop blijft de overnamesom (plus eventueel niet overgedragen activa en/ of passiva) achter in de BV, waarvan de aandelen nog in handen zijn van de verkopende ondernemer.
- Aandelentransactie: hier blijft de BV eigenaar van de bezittingen en schulden. In dit geval word jij als koper de nieuwe eigenaar van de BV. Het verkoopproces verloopt in principe een stuk eenvoudiger. De aandelen worden gewaardeerd, betaald en overgedragen. Hierbij zijn alle vennootschappelijke aspecten inbegrepen bij de verkoop van de aandelen.
Financiering om een zaak over te nemen
- Eigen vermogen
- Bancair krediet
- Participatiemaatschappijen: Hier is het doel om samen met de ondernemer(s) de waarde van de zaak te verhogen.
- Achtergestelde lening: In dit geval laat de verkoper een gedeelte van de koopsom achter in de onderneming in de vorm van een lening.
- Earn-out: Wanneer jij als koper over te weinig financiële middelen beschikt kan gekozen worden voor een earn-out constructie. Bij deze constructie wordt de koopsom laag gehouden, maar deze kan oplopen door vooraf bepaalde afspraken op basis van resultaten, zoals bijvoorbeeld een bepaald percentage van de winst over de eerste drie jaar na overname. In dit geval zal een verkoper wat meer betrokken willen blijven bij zijn onderneming om te zorgen dat de afgesproken resultaten behaald worden.