Zaak over te nemen

Zaak over te nemen via Bedrijventekoop.be

 
Ben je op zoek naar een zaak om over te nemen? Bedrijventekoop.be is de ideale plek! Ons platform wordt dagelijks geupdate met nieuwe zaken om over te nemen. Als koper kan je op onze site een zoekprofiel plaatsen zodat eigenaars die hun zaak wensen te verkopen op jouw zoekprofiel kunnen reageren.
 
Een zaak overnemen is natuurlijk niet vanzelfsprekend. Er zijn veel zaken om te overwegen. Hieronder geven we een aantal tips die je kunnen helpen bij om een zaak over te nemen:
 1. Zorg voor een goede voorbereiding;
 2. Denk na over welke specifieke zaak je wil overnemen;
 3. Doe een waardebepaling van mogelijk zaken om over te nemen;
 4. Schakel tijdig de hulp van een adviseur in.

Een goede voorbereiding is een goede start

Bedrijf verkopen

Maak voor jezelf de volgende bedenkingen: Wat wil je met de bedrijfsovername bereiken? Wat voor soort zaak wil je overnemen? Welke financiële mogelijkheden heb je? Heb je dit alles op een rijtje?

Verdiep je dan in de verschillende stappen die komen kijken bij het overnemen van een zaak. Bedrijventekoop.be biedt via de blog verschillende artikels aan over bedrijfsovername

De juiste selectie en benadering

Bedrijfsovernameadviseur Bedrijventekoop.nl
Na de initiële voorbereiding, is het aangeraden om een afgelijnd zoekprofiel op te stellen. Zo dwing je jezelf om kritisch na te denken over de wensen die je hebt om een zaak over te nemen. Denk hierbij aan zaken als:
 • sector en activiteiten;
 • omvang en levensfase van het bedrijf;
 • organisatie- en bedrijfsstructuur;
 • financieringsstructuur en overnamesom;
 • positie van directeur en aandeelhouders;
 • personeel en regio.

Nu je een gericht zoekprofiel hebt, kan je dit gaan uitzetten. Je kan je profiel plaatsen op Bedrijventekoop.be of  de hulp van een specialist inschakelen. Deze gaat voor jou op zoek naar een passende zaak om over te nemen. Ze beschikken over een netwerk waardoor ze de juiste basis hebben om te spreken met een onderneming. Hierna kan je de eerste kennismaking zelf aangaan.

Tijd om te onderhandelen

Waardebepaling bedrijf Bedrijventekoop.nl

Wanneer je een zaak vindt die je graag wil overnemen, is het interessant om een waardebepaling te laten uitvoeren om tot de waarde van de zaak te komen. Je hebt niet alleen een beeld van de financiële situatie, maar ook een idee van het bedrag dat je zou moeten neerleggen.

Als je tijdens de onderhandelingen tot een punt van overeenkomst komt, kan je deze door een specialist laten vastleggen in een intentieovereenkomst. Deze is vaak een basis voor de uiteindelijke koopovereenkomst.

Last but not least, de afronding en implementatie

Bedrijf kopen Bedrijventekoop.nl

Bereik je een overeenstemming en krijg je de financiering rond? Dan kunnen jullie de koopovereenkomst ondertekenen en kan je de zaak overnemen.

Denk zeker na over een realistisch toekomstplan om zo goed voorbereid te zijn tijdens de eerste maanden van de bedrijfsovername.

Te koop aangeboden

Snel in contact komen met partijen die hun zaak willen verkopen? Bekijk dan ons Te koop aangeboden overzicht.

Meer informatie

Zoekservice

Wil je als eerste op de hoogte zijn van zaken die aan jou wensen voldoen? Schrijf je dan in voor onze zoekservice.

Meer informatie

Nieuwsbrief

Blijf gratis wekelijks op de hoogte van ons nieuwste aanbod in zaken.

Meer informatie

Wat voor type koper ben je?

Er zijn verschillende typen kopers te onderscheiden, wanneer je een zaak zoekt over te nemen. We kunnen deze onderdelen in interne en externe partijen. Interne partijen zoeken een zaak om over te nemen binnen hun eigen familie of het bedrijf waarin ze werken:
 • Familieopvolging: een zaak overnemen binnen de eigen familie.
 • Management Buy-out (MBO): bij een MBO koop je (een gedeelte van) de zaak waar je als medewerker of manager actief bent.
Externe partijen die een zaak zoeken over te nemen:
 • Management Buy-In (MBI): hierbij wordt de zaak (gedeeltelijk) overgenomen door een individuele partij die buiten het bedrijf staat. Je gaat dus een bedrijf overnemen als individu en niet als bedrijf. Of je een startende of reeds ervaren ondernemer bent, maakt hierbij niet uit.
 • Strategische overname:hierbij koop je als zaak een andere zaak. Dit kan bijvoorbeeld het bedrijf van een concurrent zijn, maar ook een bedrijf in een markt die jij wilt betreden.
 • Investeerder: hier neem je (een gedeelte van) de onderneming over, meestal door het overnemen van aandelen van de zaak.

 

Transactievorm bij het overnemen van een zaak

Wanneer je een zaak wil overnemen en deze is een eenmanszaak, dan is er maar één mogelijke transactievorm, namelijk de activa-passivatransactie. Bij een BV heb je de keuze uit een tweetal opties, namelijk:
 • Activa-passivatransactie: hier koop je (een gedeelte van) de losse bezittingen (activa) en eventueel de schulden (passiva) van het bedrijf. Wanneer de over te nemen onderneming een BV betreft, wordt niet de BV zélf gekocht, maar alleen (een aantal van) de bezittingen en schulden. Na de aankoop blijft de overnamesom (plus eventueel niet overgedragen activa en/ of passiva) achter in de BV, waarvan de aandelen nog in handen zijn van de verkopende ondernemer.
 • Aandelentransactie: hier blijft de BV eigenaar van de bezittingen en schulden. In dit geval word jij als koper de nieuwe eigenaar van de BV. Het verkoopproces verloopt in principe een stuk eenvoudiger. De aandelen worden gewaardeerd, betaald en overgedragen. Hierbij zijn alle vennootschappelijke aspecten inbegrepen bij de verkoop van de aandelen.

Financiering om een zaak over te nemen

Wanneer je een zaak zoekt over te nemen, is de financiering regelmatig een struikelblok. Vaak hebben kopers niet het nodige eigen vermogen om een zaak over te nemen, waardoor ze aangewezen zijn op externe bronnen. Dit wil wel niet zeggen dat je geen eigen vermogen nodig hebt. Een gedeelte eigen inbreng of een ander soort persoonlijk commitment is altijd nodig. In principe zijn er een aantal financieringsvormen te onderscheiden:
 • Eigen vermogen
 • Bancair krediet
 • Participatiemaatschappijen: Hier is het doel om samen met de ondernemer(s) de waarde van de zaak te verhogen.
De verkoper kan echter ook een rol spelen in het financiële plaatje. Er zijn namelijk een aantal opties waarbij de verkoper meewerkt aan de financiering van zijn eigen zaak:
 • Achtergestelde lening: In dit geval laat de verkoper een gedeelte van de koopsom achter in de onderneming in de vorm van een lening.
 • Earn-out: Wanneer jij als koper over te weinig financiële middelen beschikt kan gekozen worden voor een earn-out constructie. Bij deze constructie wordt de koopsom laag gehouden, maar deze kan oplopen door vooraf bepaalde afspraken op basis van resultaten, zoals bijvoorbeeld een bepaald percentage van de winst over de eerste drie jaar na overname. In dit geval zal een verkoper wat meer betrokken willen blijven bij zijn onderneming om te zorgen dat de afgesproken resultaten behaald worden.