Onderneming over te nemen

Onderneming over te nemen via Bedrijventekoop.be

 
Ben je op zoek naar een onderneming om over te nemen? Bedrijventekoop.be helpt je graag bij je zoektocht. Ons platform wordt dagelijks geupdate met nieuwe ondernemeingen ter overname aangeboden. Via onze website kan je bijvoorbeeld ook zelf een zoekprofiel plaatsen zodat ondernemers op jouw zoekprofiel kunnen reageren.
 
De belangrijkste tips die wij kunnen geven tijdens de zoektocht naar een onderneming om over te nemen zijn:
 1. Een doordachte voorbereiding;
 2. Een grondige selectie van het soort ondernemingen om potentieel over te nemen;
 3. Een waardebepaling van de mogelijke ondernemingen;
 4. De hulp van een adviseur;
 

Een doordachte voorbereiding

Het is essentieel om te weten wat je met de bedrijfsovername wil bereiken. Ook interessant is om te weten wat voor soort onderneming je wil overnemen en het in kaart brengen van je financiële opties. Daarna kan je kijken naar de stappen die komen kijken bij het overnemen van een onderneming. Bedrijventekoop.be biedt via de blog verschillende artikels aan over het proces van overname. 
 

Een grondige selectie en professionele benadering

Hierna stel je een gedetailleerd zoekprofiel op van het soort onderneming dat je zoekt over te nemen. Op deze manier dwing je jezelf kritisch te kijken naar alle zaken die je belangrijk vindt. Denk hierbij aan dingen als:
 • regio en sector;
 • activiteiten en omvang van het bedrijf;
 • levensfase en personeel;
 • organisatiestructuur;
 • bedrijfscultuur;
 • financieringsstructuur;
 • positie van directeur en aandeelhouders;
 • overnamesom.
Hierna kan je bepalen waar je dit zoekprofiel gaat uitzetten. Je kan het plaatsen via Bedrijventekoop.be of de assistentie van een specialist inschakelen. Zo' specialist kan in jouw naam op zoek gaan naar een geschikte onderneming om over te nemen. Zij hebben dankzij hun netwerk vaak de juiste basis om een gesprek aan te knopen met een onderneming. De eerste kennismaking kan je dan zelf aangaan. Indien je zo ver bent dat je gaat spreken over voorwaarden en condities, is het zeker aan te raden een specialist hierbij te betrekken.
 

Het onderhandelen en de overeenkomst

Voor de onderhandelingen om de onderneming over te nemen starten, is het interessant om een waardebepaling uit te voeren om tot de waarde van de onderneming te komen. Zo heb je niet alleen een beeld van de financiële situatie van de onderneming, maar ook van het bedrag dat je in meot brengen voor de overname. Als jullie tijdens de onderhandelingen tot een overeenkomst komen, leg deze dan vast in een intentieovereenkomst. Dit is vaak de basis voor de latere overnameovereenkomst.
 

Het afronden en implementeren

Als je een overeenomst bereikt en je krijgt de financiering rond, dan kan je de koopovereenkomst ondertekenen en kan de daadwerkelijke overname starten. Werk hiervoor een realistisch toekomstplan uit. Dit plan helpt je om de eerste maanden van de overname positief door te komen.

80765431-BTKBE

Blijf je graag op de hoogte van ons actuele aanbod?

 • Schrijf je dan hier in op onze gratis nieuwsbrief
 • Volg ons op TwitterFacebook of LinkedIn
 • Meld je hier aan voor de zoekservice en ontvang een bericht wanneer een profiel wordt geplaatst
 • Plaats hier uw zoekprofiel