Terug naar het overzicht

Bedrijf verkopen met schuld

schuld.be

 Schuld zorgt voor een hogere waarde

Veel bedrijven hebben schulden, bijvoorbeeld in de vorm van een kredietfaciliteit bij de bank, belastingschulden of crediteuren. Het is in principe helemaal niet zo erg om een schuld te hebben. Waarom zou u alles moeten financieren met uw eigen vermogen? Er is immers een lage, fiscaal aftrekbare rente, dus geld lenen is helemaal niet zo duur. Het is zelfs goedkoper dan eigen vermogen. Nou moet u niet in eens heel veel schulden in uw bedrijf gaan stoppen, dit is dan weer te veel van het goede. Maar wanneer u niet te veel schulden in uw bedrijf stopt, valt het risico reuze mee en gaat het rendement op uw eigen vermogen juist omhoog. Het klinkt misschien erg raar, maar deze zogenaamde schuldfinanciering creëert waarde voor uw bedrijf! Gelooft u het niet? De nobelprijs-winnende theorie genaamd “Capital Assets Pricing Model” zegt toch echt van wel.

Verkoop met schuld

Het hebben van schulden heeft geen enkele invloed op wat voor dealstructuur er gebruikt moet worden. Als het nu gaat hem om een besloten of naamloze vennootschap zijn de schulden verbonden aan de rechtspersoon, het bedrijf zelf. Dus bij een overdracht van aandelen gaat de schuld over op de koper. Bij de overdracht van een besloten of naamloze vennootschap worden dan ook meestal eerst alle schulden afgelost en wordt de overnamebalans opgeschoond. Wanneer de schulden van een vennootschap te hoog of onbekend zijn, wordt vaak de voorkeur gegeven aan de activa-passiva dealstructuur. Hierbij worden alleen de activa en passiva aan de koper overgedragen die de koper wil overnemen, zodat de koper zich geen zorgen hoeft te maken over abnormaal hoge schulden. De resterende activa en passiva blijven gewoon nog steeds in bezit van de verkopende vennootschap en zullen ook door die vennootschap zelf betaald moeten worden.

De schuld is hoger dan de opbrengst bij de verkoop

Maar wat moet u nou doen, als het schuldbedrag hoger is dan het bedrag dat de verkoop kan opbrengen. Helaas komt dit nog wel eens voor. Als de winstgevendheid van een bedrijf bijvoorbeeld erg omlaag gaat, gaat daarmee ook de waarde van het bedrijf erg omlaag. In dit geval zit u in de nesten… Het is dan extra belangrijk dat de operationele activiteiten van goede kwaliteit zijn. U hoeft geen winst te maken, maar het is wel fijn als u quitte kunt spelen, of daarbij in de buurt komt.

Type schuld

Wanneer u een lening aangaat bij de bank, wil deze de zekerheid hebben dat u die lening nog ooit terugbetaalt. Ook de fiscus is niet dom. Wanneer u schulden hebt in de omzetbelasting bent u, als ondernemer, hoofdelijk aansprakelijk. Verder zijn schulden ten aanzien van achterstallige loonheffing en sociale lasten verbonden aan de werknemers en gaan ze dus ook over op de koper. Daarnaast zijn er mogelijk ook nog schulden aan crediteuren, deze zijn ook van belang wanneer u uw bedrijf gaat verkopen. Erg belangrijke leveranciers zullen van de koper eisen dat deze alle openstaande rekeningen betaalt, en dat er anders simpelweg niet meer geleverd wordt. Wanneer hier niet aan voldaan kan worden is de aankoop dus een duur grapje. In dit geval valt namelijk alles stil en wordt er ook geen geld verdiend.

Is een verkoop met schuld dan wel mogelijk?

In bijna alle gevallen is dit wel het geval. Het is wel handig om de schuld eerst zo laag mogelijk te maken, zodat het bedrijf wel zo aantrekkelijk is voor een koper. Betaal zo veel mogelijk de crediteuren af en u dient uiteraard geen schulden bij de belastingdienst meer te hebben. Achteraf kunt de bank ook nog terugbetalen met de opbrengst van de verkoop. ◾Wilt u weten wat uw bedrijf waard is, doe dan een gratis waardebepaling, klik hier. ◾Wilt u uw bedrijf verkopen of juist een bedrijf kopen, plaats nu een profiel op Bedrijventekoop.be, klik hier. ◾Wilt u op de hoogte blijven van het laatste aanbod van profiel, meld u dan nu gratis aan voor onze nieuwsbrief, klik hier.